"Shivering"

Min häst har så kallad Shivering. Han har inga problem i ridning sålänge man håller honom rätt täckad. Jag hade ingen aning om vad det här var när jag köpte min pålle. Veterinären som besiktigade honom förklarade massor men då hade man massa andra saker i huvudet en det. Men idag fick Ruben massage och jag fick i läxa att ta reda på detta. Jag hittade en bra text som jag kopierade från ATG klinikens hemsida. Det jag gör med min häst är att underhålla honom med massage, ha honom täckad ordentligt på vintern och använder ryggplatan från BackOnTrack. Detta har blivit mkt bättre med hans ben sedan jag köpte honom. Det har aldrig varit några problem att sko honom eller nått sånt.

"Shivering är en neuromuskulär störning med okänd orsak. Det kännetecknas av ofrivilliga darrningar och kramper i bakbensmuskulaturen. Hästen lyfter ena bakbenet onormalt högt samtidigt som benet darrar för att sedan slappna av. Problemet syns oftast på bakbenen men kan vara värre på ena bakbenet och i sällsynta fall även synas på frambenen.

Symtomen blir oftast värre i stressituationer och kan vara ett problem vid skoning och broddning. Det är i princip aldrig ett problem i ridning förutom att hästar med shivering ofta har svårt att backa eftersom de då kan börja skaka. Symtomen blir sällan värre med tiden på varmblodshästar. På kallblod finns vissa muskelsjukdomar som ger liknande symtom och som kan förvärras.

Shivering är ett problem som man oftast kan lära sig att hantera genom att bibehålla sitt och hästens lugn, aldrig bestraffa den för skakandet och genom att hitta alternativa lösningar vid skoning och broddning."


Prinsen är bäst<3(min alltså)

Hejsan!

Nu har jag verken bloggat, läst mejlen eller nått på två dagar och det är ganska skönt att ha såna perioder ibland:P
Jag hade inte alls mkt mejl som jag brukar ha när jag inte har varit inne på ett tag.
Min pålle är nu frisk eller ja han har ju alltid varit frisk men han är inte halt längre! Idag longerade jag honom för min tränare och hon sa att det så super ut verkligen. Inget tecken på hälta=) Så nu ska jag skritta ut på kandar i helgen och trava lite och ut i snön. I morgon ska jag longera tänkte jag. Sen ska jag öka tempot lite nästa vecka. Mera galoppjobb osv.
Har även fått förbjud att rida i stora ridhuset. Eller förbjud eller förbjud. Jag vill inte rida där inne nu och Anna sa det också att Ruben kommer bli trasig av att gå inne på det underlaget. Och inne i lilla är det halt. Jag vad ska man göra. Nu ska jag rida i lilla iaf och en gång i veckan i stora tänkte jag.
Det är ledigt på ett stället som jag vill flytta till. Jag vill jag vill jag vill. Men mina föräldrar säger nej:(:(...
Men jag hoppas på att dom ändrar inställning nu.
Jag tror jag kommer trivas bättre där än på stäket. Även vad folk tycker.

Men vi ska inte till kliniken på måndag iaf. I morgon ska jag till Ida och fira nyår:) det ska bli super kul verkligen:D

Vi hörs på fredag.
Kram

Jenny och Ruben=)

Shopping<3

Hejsan Alla!

Nu ser jag ju vad klockan är och detta är då från "igår" som var för typ 30minuter sedan:P
Jag har inte hunnit tagit kort på saker heller, Emma tog upp min tid på kvällen:) Men det vad det värt super länge sedan vi träffades.

Idag har jag varit ute och shoppat med mina päron. Pappa köpte ett träns från Schockemöhle med mässingspännen. Han övertalad mig. Men han vart så snygg i det. Så nu kan det bli dyrt för pappa. Charlie fick även ett litet bög täcke så nu är han min söta vovve i kläder^^ Han skäms så mkt.
Tränset köpte jag på Stockholms Ridsport i Väsby. Det var självklart förbi Hööks och Horze. Mamma shoppade massa saker till ponnyn. Jag shoppade även foderpåsar, dom har blivit så äcklig så dom fick bli mina EGNA lunchpåsar! Dom är svarta så nu håller jag koll på dom (mohahaha). Tränshängare, bomull(mina två rullar har fått fötter) och skor från Hööks^^ Av nån konstig anledning.

Hästen var fortfarande tjock och även varm idag. Jag red ändå. Som Anna sa till mig efter ett nödsamtal. Galopprade och han bockade bara en gång,(wow). Men han var så fin verkligen. Så nu ska jag rida lite lätta pass 20 min varje dag i alla gångarter och han har ju tappat kondis som bara den! Suck. Men det är sånt man får räkna med.

Imorgon ska jag rida på fm, åka till Coop och köpa några lådor till täckerna och åka till Guro^^

Vi hörs i morgon.

Jenny




Utsläpp av 18 hästar typ.

Hejsan! Vad har ni gjort idag? Shoppat något?

Jag började min dag 6.30. Då klev jag upp från en varm säng! Jag åkte till stallet vid 7.00 och skulle släppa ut 18 hästar. Mina hästar som står i Lillstallet vart ute vid kvart över åtta, bra jobbat va? Sen ut med Bullerbyn. Sen red jag Ruben och han kändes faktiskt ojämn idag, suck! Han var tjock på VÄ bak. Men jag testade ändå. Så får jag se i morgon vad som händer och hur han känns.
Efter åkte jag till Jakan med min mamma och skulle byta min Fjällräven till en mörkblå. Och det fick vi utan kvitto. Dom var snälla. Sen bytte vi en tröja på MQ som pappa hade fått.
Sen åt vi lunch på Mommos Café en macka var^^
Jag gick på Gina sen och dom hade inte så super mkt på Rean. Jag hittade ett par Jeans och en tröja.
På H&M hittade jag Pyjamas byxor, BH, trosor och en långärmad Piké. För inga pengar alls!
Imorgon ska jag åka runt till lite Ridsports Butiker och kolla om det är nån Rea!
Det har varit en myskväll idag och nu har jag super tråkigt verkligen! Jag har gått i mina Pyjamas byxor sen typ jag kom hem och duschade:P Skönt! Jag har spelat massa Gitarr.

Nu håller min föräldrar på att testa mammas spikmatta, Haha! Pappa bangar typ!
Nu ska jag nog gå ner och lägga mig på den!

Kram

Jenny

God Jul och..

God Forsättning till er alla=)

Jag vet att jag lovade att jag skulle blogga igår. Men det vart helt enkelt ingen tid över till det. Jag var i stallet vid åtta och red och fixade. Sen så skulle vi åka till Anna sen hem och fixa oss. Efter lunch kom min kära syster och hennes familj. Gud vilka härliga syskonbarn jag har:) Jag är en stolt moster! Så uppfostrade verkligen och som mamma sa när dom gick på kvällen. Kattis du ska ha en elosch, eller hur det stavas;) Jag har världens bästa syster!

Jag vart verkligen super nöjd med mina Julklappar också!
Jag fick en Gitarr, en fjällräven (dock i fel färg och storlek), Mia's lindor, stigbyglar, kläder, massor med pengar, smink och en bok typ. Av Kattis och dom fick jag pyjamas byxor som jag sitter i nu och jag älskar dom verkligen. Sen ett litet kit med Body Butter och Body Scrub så nu luktar jag Cocos. Och gud vad jag älskar lukten av det. Mmm:)
Kvällen vart väldigt lyckad, kan man väl sammanfatta den som. Eller?

Idag skulle mamma och jag åka och byta jakan och hon var helt säker på att Jakan var öppet men när vi väl kommer dit så var det inte det. Så vi åkte hem igen. Sen vid två tiden åkte jag till stallet och tog in hästarna. Tack för hjälpen dom som hjälpte till!
Jag känner att jag har varit aktiv den här veckan, två intag, en kvällsfodring och ett uttsläpp i morgon. Sen såklart massa saker med min häst. Och mockat åt andra hästar och jag massa saker. Men det är det jag älskar. Jag mår bra av det!
Det kommer bilder i morgon på facebook. Emma har min Usb till digitalkameran så jag kan inte ladda upp nu.
Nu ska jag forsätta att spela på min Gitarr;)

GodNatt!

Jenny


Dan före doppare dan

Hej,

Puh, nu är nästan alla julklappar inslagna. En kvar och den måste slås in imorgon då det är lite grejer från kylen som ska ner. Idag har jag typ gjort NADA. Ganska skönt faktiskt.
Jag tog insläppet för Tua då hon hade fått halsfluss igen. Mockade åt Ruben och Caprina. Fixade påsar. Red Donna och Ruben. Sen typ sådär tusen grejer i mellan.
Jag skulle longerat lite i lilla idag. Men då fick man ett tvärt nej. Då måste dom vara i lilla när det finns hur mycket plats i ett ledigt stort ridhus. Men då traskade jag vidare och hoppade upp barbacka. Hon har verkligen aldrig gått så bra som hon gjorde idag. Hon har nått som sitter där vill inte riktigt galoppera i vänster. Ewa ska få kolla på henne och sedan blir det ny sadel. Den ligger som jag vet inte vad. Alldeles för trång! Det ska självklart vara en dressyrsadel då våran familj dressyrar:P
Ruben skrittade jag på i 30 minuter jobbade mkt öppna och lösgörande. Imorgon ska vi trava. Han kommer bli så lycklig:)
Då var det snart Julafton och jag har ingen julkänsla alls verkligen:/ Kanske får det i morgon.
Imorgon kommer min syster yster med sin man och barn. Trevlans trevlans. Vi ska äta god mat och ha trevligt. Eller god och god. Jag är inte så förtjust i julmat..
Vi hörs garanterat i morgon.

Kram på er.

Jenny

.......

Hej!

Det har varit en toppen dag. Fram till nu. Jag har inge lust att blogga.
Vi hörs i morgon.

Jenny

 Nöjd häst som får komma ut i sin hage iaf idag. Slippa den jäkla sjukhagen.:)


Varmchoklad:D

Hejsan!

Idag har Ida, Ebba, David och Gustav Idas brorsa. Varit här och druckit varm choklad, eller ja, varm och varm. Men det skulle vara det i alla fall. Sen när Ida och Gustav åkt hem. Tänkte vi gå ut och åka pulka med då fanns det ingen nyckel hemma till förrådet. Så vi tog varsin plastpåse och åkte på dom haha. Det var roligtxD
Sen när dom också gått hem, åkte jag till stallet. Skulle skritta på min fina häst idag. Det känns som att något tar imot. Men det kan vara för att han är stel också. Imorgon ska han få lite massage. Det kan nog sitta fint just nu för honom. Vad gör man inte för dom. Själv går man runt med knutor och grejer var och varannan dag:P
Sen får vi se vad som händer och sker. Jag ska trava på julafton iaf. Det längtar jag till:D

Imorgon har jag massa saker att göra. Men jag ska iaf upp tidigt och rida min häst på morgonen innan massagen och sen göra tusen grejer typ. Men det är så roligt annars skulle jag aldrig lägga ner så mkt tid på detta. Jag vill bara sluta skolan och gymnasiumet och börja leva med det här och jobba med det. Nej nu får jag sluta drömma:P
Nu ska jag hoppa i säng så jag orkar upp i morgon. Måsta plocka undan på mitt rum lite också, städerskan kommer i morgon...

GodNatt.

Jenny

Julklappar=Klart!

Halu!

Nu är allt äntligen klart. Det är så skönt verkligen! Vi var och trängdes med snö och folk på outlet! Suck. Folk är som turister som aldrig varit utomlands när dom är och julhandlar!
Dom är ju bara för trevliga på Media Markt! Finns det trevligare personal:) Skulle inte tro det, va?!
Det vart några julklappar till. Imorgon kommer Ida, Ebba och David hit och dricker varm Choklad:) Trevlans Trevlans!

Har precis pratat med Rebecca om nyår. Vi har tänkt att hon ska komma upp några dagar innan och va här så vi kan gå på mellandagsrean tillsammans. Sen åker vi till Mora och så är jag där över nyår. Ska prata med mamma mer i morgon:) Hon ska vara häst vakt medans jag är borta. Hon är bäst:D<3

Det var ingen parides hotel idag:( Dåligt värre! Och inga roliga bilder har jag heller. Nej nu ska jag hoppa i säng så jag orkar upp i morgon.

Puss&Kram

Jenny

Fjärde Advent!

God Morgon!

Idag är det fjärde advent och man ska tända det fjärde ljuset. Gud vad fort det har gått. Man blir ju helt tokig.
Jag vaknade precis och ska fixa mig nu. Och käka frukost med pappa^^
Idag ska vi ut på ännu mer julklappsshopping.. Trängas med allt folk.
Igår jag slog in två julklappar sen hade jag tagit slut på en rulle papper, får nog köpa nytt idag:S

Jag ska försöka komma ihåg att köpa ett deceliter mått idag också, kan ni räkna ut vad jag ska ha det till?;)

Min kära mamma har kommit på hur man kommenterar på bloggen, så nu har hon ju nånting att göra när hon har tråkigt på nätterna!

Vi hörs sedan.

Jenny

Julklappsshopping!


Hejsan!

Idag har jag varit i Jakan och shoppat julklappar med Ebba. Det var mycket trevligt och behövligt! Dom som jag ska köpa julklappar till är klart, ska hjälpa pappa i morgon. Haha. Han klarar inte sånt själv.
Vi käkade lunch på Burger King och svek vårat stammis ställe Tasty´s för en stund:P
Det ända jag shoppade till mig själv var hårspännen och två par örhängen. Det var bra jobbat tycker jag.
Det vart en myskväll. Med mig själv, hmm..
Jag har slagit in alla juklappar, vart inte riktigt som jag tänkt mig och jag hatar att slå in dom!
Nu sitter jag här med godis och julmust. Man får vara onyttig faktiskt:P

Ruben är varm runt hasen. Jag skulle skrittat idag men när jag kände igenom benen var det bara att sätta på täcket igen. Jag gick runt polobanan ett varv. Bara så att magen får hållas igång. Får se hur han ser ut i morgon. Han får resten av metacamen i alla fall. Min lilla prins<3<3

Jag testade en Fjällräven på TeamSportia. Jag vill ha!!!

 Den vill inte rotera sig så ni får kolla från sidan:P

Jenny


Jullov:D

Hejsan!:D

Äntligen är det jullov som jag har längtat, det har bara gått så fort. Det kändes somm att det var förra veckan som det var skolavslutning till sommarlovet. Men nej nu satt vi i klassrummet igen och skulle säga hejdå efter ännu en termin. Vi började halv elva och sluttade innan ett^^ Väldigt skönt tycker jag.
Ebba, Ida, Felicia och Jag var och fikade på Momoms café efter skolan. Då får jag syn på Filip och Fredrik som skrev autografer på deras böcker. Vi sprang dit och tog kort. Sen när vi står i kön så står Filip bakom oss i kön, coolt juh:D Sen efter en härlig fika med massa prat och tjejsnack så drog jag hem till mig och dom andra hem till Ebba. I morgon ska jag och Ebba shoppa julklappar jag iaf:P Nu sitter jag och laddar upp lite bilder på klassen från idag:P

Idag hade jag en sjukt härlig känsla, jag skrittade på min häst i 20 minuter och gud vad härligt det var. Jag har inte suttit på honom på över två veckor. Jag har inte ridit ordentligt heller. Nån som vill ha hjälp att rida sin ponny eller häst bara att säga till;) Idag var sista matecamen som skulle ges nu hoppas jag verkligen på att jag kan sätta igång honom nästa vecka. Tok häst annars..

Hela kvällen har jag pratat med Ebba och Ida i telefon. Senaste samtalet var säkert över en timme. Till slut tyckte Ebba att vi skulle lägga på så jag är glad i morgon och för att jag typ höll på att somna:P
Dom förgyllde min kväll:)<3 Sen var det tre personer som busringde till mig, och undra vilka dom var;)

 Filip&Fredrik och vi var galnaxD

 Vad gör man inte för sin häst som inte gillar metacam? Betfor, B-vitamin, Rapsolja, banan, äpple, morötter och (schh) Metacam.:)

Puss&Kram

Önskelista

Vad står på din önskelista till jul? Har du varit snäll?:)
Såhär ser min ut.

- En mörkblå fjällräven.
- En Gitarr.
- Vita Mia's Lindor med sverige flagga på^^
- Nya stigbyglar till dressyrsadeln.
- Pengar.
- Kläder.
Jag tror det var allt. Jag skrev en till mamma och pappa men den gav jag ju till dom:P

Kram

Snö-.-

Hola Amigos i snön!

Det var ett tag sen sist, IGEN. Aja ni får leva med det. Det har hänt en jäkla massa saker sen sist. Vi har varit inne med Ruben¨på kliniken för att kolla vad det var och det var antagligen en sträckning så nu har han fått metcam och stått i några dagar så i morgon ska jag skritta på min pigga häst:P wow det var ett tag sen sist. Han står i sjukhage och han har inte försökt att gräva sig ut ännu. Häromdagen var jag inne på Guro och skulle köpa salt, men kom hem med ett täcke till -.- Nej då:) Det var super billigt så jag kunde inte motstå:P
Igår och idag har jag blivit ner mulad så jag hatar denna fu.... snö! Jag blir galen snart. Idag vaknade jag helt på fel sida, stackars folk som var runt om kring mig. Men dom får skylla sig själva också, vissa personer som håller på töntar sig som fattar noll och ingenting.. Jag vart fälld i snön idag också och ner mulad det hade jag inte tänkt heller.  Suck.

Imorgon är det betyg som gäller.

Puss&Kram

Skrivande:)

Hejsan Gott Folk!

Det var sålänge sedan jag bloggade så jag kommer knappt ihåg senaste inlägget. Det har hänt en hel del under den här veckan. I måndags skulle jag rida markarbete men Ruben var halt, verkligen BLOCKHALT! Han ville inte stödja på benet. Ida sov här, Älskar dig Ida<3<3
På tisdagen hade vi konsert på Nybrokajen 11. Det var trevligt. Innan på dagen så var jag och Ida i stallet och sen åkte vi hem till Idas nya hus det var super fint. I torsdags så hade vi vårat första luciatåg, det gick mkt bra faktiskt, jag hörde mig själv mycket.
I går hade vi först luciatåg på dagen och konsert på kvällen. Jag gick upp 5.30 och kom hem typ 23.00. Suck! Jag var sjukt trött. Luciatågen gick bra och vi var på FRA på morgonen, det var spännande;)
På kvällen var tjejorna ur 7, 8 och 9 med på en konsert. Vi skulle sjunga två låtar av arton. Visst det var jobbigt men och man var trött. Första delen var det lite tråkigt och man vart tröttare och tröttare. Sen andra delen var det bara jag och Ida som var kvar och kollade. Dom andra var uppe i nått rum och då vart det mkt bättre när man hade vant sig vid vad dom sjöng osv. Jag har fått en stor uppmärksamhet för Cello det är jätte fint verkligen. Det var en låt som var som en musikal den gillade jag mest. Jag har blivit knasig jag har aldrig lyssnat på sån här musik;P
på måndag ska vi åka in till veterinären med Ruben med tanke på att han har varit halt sålänge-.- Lilla prinsen<3
Jag har varit ute och rejsat med Donna idag i skogen perfa underlag runt dammen vi galopperade massor.. Gullponny:D

Ikväll ska min föräldrar bort med deras kompisar och Emma ska sova här:) Vi ska åka iväg snart så fort hon kommer hem från stinsen:P

Bloggar ikväll eller i morgon. Nu är allt över i skolan lov på fredag<3

Puss&Kram

Förklaring

Hejsan!

Nu kommer en förklaring på varför jag inte bloggat på en hel vecka!
I måndags kom det hem ett otäckt brev min mamma vart inte så glad. I det stog det att jag hade en IG- varning i matte. Jag har pluggat matte hela veckan iprincip.
Jag skrev omprov i fredags och jag klarade det! Jag har inte sovit sen jag fick reda på det här jag har varit arg sur och ledsen! Bara gått runt och tänkt på detta! När jag tvingade Anders att rätta provet på en gång och fick reda på att jag var godkänd med god marginal! Vart jag så glad så jag fick verkligen håla tillbaka tårarna.. När jag träffade mamma senare kunde jag inte håla tillbaka.. Haha. Jag grät av lycka. I fredags var den bästa natten jag sovit på länge! Jag vill framförallt tacka Ida och Ebba som har stötta mig i skolan och hjälpt mig på mattelektionerna! Ni är bäst!! <3<3<3

Nu har jag precis skickat iväg min Teknik-rapport. Nu ska jag fika med min mamma sedan kasta mig på engelskan. I morgon ska jag skriva en sak så att jag har ett STARKT G i engelska. Bättre en ett vanligt:P
Tydligen nästa helg sätts betygen. Inte långt kvar i skolan!

Kram på er vi hörs senare:D Puss och kram syns på stan<3<3