Svar på frågestund!

Nu tänkte jag ta och svara på frågestunden. Igår när jag tänkte göra det hade jag en liten valp här hemma!
Jag har fått frågor från 2 personer! 

Från Camilla:
Hur går det med allt nu? :) Vad är planerna med Ruben? Ska han ridas och tävlas som tidigare? Är Gozan lite besvärlig (som jag har för mig att Ruben var i slutet?) och ja rent allmänt.

Det är alltid roligt att berätta om mitt liv tycker jag, men det är svårt att bara skriva. Så det är prefekt att få frågor! 
Jag tycker min träning med hästarna går riktigt bra nu. Gozan är inte alls besvärlig. Hon har hela tiden varit osäker och därför tagit till dumheter i stället. Eller man kan inte kalla det dumheter. Mer att hon vart riktigt rädd. Jag har byggt upp ett självförtroende på henne, som blir lite väl mycket ibland. Men hon har utvecklats enormt och nu är planen att ta det vidare på tävlingsbanan, där osäkerheten och spändheten kommer fram. 

Planen med Ruben är att han ska gå på Lösdrift. Han är väldigt dålig i sitt Shiwering ben och var väldigt halt när han kom hem till oss. Nu börjar han få hull och ser ut att må riktigt bra. Planen är att veterinär ska kolla på honom slutet av sommaren. Så han ska inte ridas eller tävlas. 

Från Anonym: 

Har du tänkt dig att arbeta med hästar efter gymnasiet eller tänker du plugga till ngt annat och ha hästarna "vid sidan av"?

Vad har du för mål med dina hästar?

Hinner du med något annat än skola och stall? Träffa kompisar tex?
Jag kommer nog ta ett sabbats år efter gymnasiet och jobba med hästar och sedan får vi se vad det utvecklas till. Alla vet att det inte är gratis att ha hästar och det är inte gratis att plugga. Jag kommer nog inte plugga på hel tid i alla fall. Men jag skulle vilja plugga till jurist eller polis har jag börjat snoka mig till lite. 

Mitt mål med Gozan är att hon ska bli mer avslappnad på tävlingsbanan och i framtiden kvala till MSVB, vilket år kan jag inte säga ;-) Calle ska jag försöka komma ut på tävling och ha riktigt roligt med. Drömen är självklart att rida Junior eller Young rider SM, på vilken häst det kan jag tyvärr inte svara på ännu! 

Självklart hinner jag med annat. Det blir inte så mycket på vardagarna direkt, då är det fullt upp. Det är mer helgerna och lov. Utan mina vänner klarar jag mig inte! Men jag har valt att inte skriva så mycket om det på här på bloggen, eftersom det är en hästblogg! 

Jag hoppas ni är nöjda med era svar! :)
Jenny

Frågestund!

Halloj!

Idag är det tisdag och ännu en närmare dag mot sommarlov. Jag sitter just nu i skolan och har hål timme eller timmar rättare sagt.
Vi har någon vårshow idag här i skolan som vi ska kolla på.

Jag tänkte att vi kör frågestund här på bloggen! Jag försöker svara på det ikväll. Om det nu blir några frågor såklart!

Ha en underbar dag! Nu ska jag fortsätta mitt plugg!


Markarbete!

Hejsvejs! 

Måste börja berätta om att att jag vart fruktansvärt chockad över mitt resultat i Nationella i spanska. Jag vart så underbart glad! Det känns bra att jag ska fortsätta läsa det i 2.an och 3.an. 

Idag har Gozan gått markarbete för Stina! Hon var så fruktansvärt duktig och jäklar vad hon travade över bommarna. Helt galet vad hon kan trava. Hon liksom stannar till i luften och det blir mer åt passage hållet! Så häftigt. Hon sprang över alla bommar så fint. Hon kändes en aning trött i kroppen som sin matte så en välbehövlig vila i morgon. MVG till Gozan idag!

Calle var också duktig! Lite stark i vänster men det känns ändå bättre en innan. Det ska bli härligt att träna igen på onsdag. Det blir bara bättre och bättre efter varje träning med Anna. 
Han börjar bli starkare och strakare i kroppen! Muskler börjas bygga upp tror det är därför han är lite trött just nu.
Idag går dagens underbaraste kommentar till Stina Svanlund som vräker ut sig, visst har du blivit smal? Då blev jag så fruktansvärt glad! Jag kämpar inte för att bli smalare men jag springer och tränar. Försöker äta rätt och må bra. När man får höra det blir man fantastiskt glad! Tusen tack! 

Nu ska jag sova. 
Kram

Måndag och ny vecka!

God morgon god morgon! 

Snart är jag springande språng mot bussen och skolan. Det är en rätt skön dag idag börjar tio och slutar halv 3.
Idag är planen att Gozan ska gå markarbete och Calle jobbas lite hårdare. I morgon är det vilodag för dem små liven. 

Hoppas ni får en underbar dag idag! Jag bara tänker hur underbart det ska bli med sommarlov snart!

Idol!

Ni som inte vet så är Tinne Vilhelmsson Silfven en stor idol och förebild för mig. Jag gillar hur hon lägger upp träning för hästarna och hennes sätt att rida. Mjukt och följsamt! Det är en fröjd att se henne rida. 
När jag var på lövsta förra sommaren så var det precis som min dröm vart uppfylld. Att få vara bland så fina hästar och ens idol det är stort! Framförallt när jag fick sitta på Tinnes GP häst Don Auriello kallad Anton. Det var så häftigt! 
Ja vad ska man säga. Det var en underbar tid och jag hoppas på att få uppleva det igen! 

Men det jag ska komma fram till är att Tinne bara briljerar på tävlingsbanorna. Hon har 16 segrar i Grand Prix denna säsong. Det är stort! Det är så coolt att läsa om hur Divertimento utvecklats från den tiden jag var där. Lilla Tim som är en fantastisk fin häst! 

Hon är min idol och kommer alltid att vara det! 


Bondbränna!

Sol sol strålande sol! Det är underbart med denna värme! Hästarna blir tagna av värmen. Mest Kakan hon blir tröttare än vanligt. 

Har endast joggat runt dem idag. Gozan busade jag lite med och hoppade några skutt över lilla krysset på ridbanan. 
Hon tyckte det var super töntigt och läskigt. 
Alla hästarna kändes fina, Calle har inte riktigt slappnat av i vänster sidan i munnen sedan tänderna. Men det är ju bara några dagar sedan det gjordes. Men det blir nog bra till slut. 

Efter fredagens tävling är jag galet taggad till helgens tävling. Det ska bli super kul. Synd att det inte blev något idag på Fågelbro. 

Jag har brännt mig så fruktansvärt idag. Världens bondbränna! 

Men nu ska jag hoppa in i duschen! 

Kram Kram

Paddex!

Idag har dagen gått till att kratta 36 ton paddex i hagarna. Traktorn körde ut och vi krattade. Vi lägger in det ungefär varje år och hagarna blir super! Bara man sköter det redan från början. Calles hage är fylld och de andras är påfyllda. Krattningen avslutades med tårta! 
I morse fick hästarna gå i skogen, en jätte gullig tjej i grannstallet red ut på Gozan. Vi klättrade mycket och red ett varv runt dammen. Calle gick först och var super lugn. 

I morgon har jag morgonfodring och snälla Kick kommer och hämtar upp mig. 

Nu ska jag äta middag. 


Åt rätt riktning!

Vi är påväg åt rätt håll! Jag tycker det gick bra idag. Det är bra för att vara Gozan. 
Vi började med att dansa runt på longeringsbanan. Lekte lite på bakbenen osv. Sedan var hon så underbart fin på framridning. Jag hade 100% kontroll från steg 1. Innan har jag inte haft någon kontroll alls. Hon har flängt runt och jag har inte kunnat styra. Jag hade en plan. 

Uppridningen gick bra och sedan tog det stopp. Hon vägrade gå någonstans. Red en diagonal och en öppna och sluta. Sedan gick det verkligen. Bråkade lite med henne sedan så valde jag att utgå. Det var planen. Jag fick henne lugn några varv innan jag gick ut igen. Det var planen. Det är synd att Fågelbro ställt in på söndag, nu är nästa tävling nästa helg på Sorunda. Vi får se hur det går nu! 

Nya tag och det är så fantastiskt roligt att vara ute på banorna och få rutin. Ett stort mål idag är att jag trodde på  mig själv och det borde fler göra! Det var roligt att rida runt där och hade en riktigt bra känsla! Kunde kontrollera henne med tempo och form. Nu ser vi fram emot en ny vecka med träning! 

Vi hörs 

Jenny

Äventyr!

God morgon!
Solen skiner idag också och jag känner på mig att det kommer bli en bra dag. Jag känner mig lugn och ska strax putsa stövlarna. För vårt äventyr idag är nämligen tävling hos hemma klubben Lejondal. Jag ska bara rida och ta det lugnt. Ingen press. Jag är en fruktansvärt tävlingsmänniska men jag ska ändå ta det lugnt. Men tanken finns alltid i bakhuvudet. Men försöker slå bort det. Gozan känner det direkt och blir spänd. Men nu känner jag mig fruktansvärt lugn. Hon var så svettig igår efter jag red så hon fick sig ett ordentligt bad.
Programmet som rids idag är MSV.c1 och det kan gå precis hur som helst. Klockan 10.00 ska jag vara i Jakan hos optikern. Jag har en känsla av att min syn har försämrats för jag har haft fruktansvärd huvudvärk och ser inte alls lika bra på långt håll. Så vi får se. 

Nu ska jag fixa lite här hemma.
Mamma och pappa är så snälla! Jag fick sovmorgon idag men vaknade ändå 7.30 av mig själv. 

Håll en tumme för mig idag!


Fina Calle, från träning i onsdag!

Soligt!

Vilket underbart väder vi haft idag också! Varmt och sol! Hästarna är svettiga och trötta! Men otroligt duktiga! 

Igår var Calle super duktig på träningen i värmen! Vi jobbade galoppombyten och lekte lite. Anna s kommentar var så roligt sluta var en sådan perfektionist (stavas det så?). När jag släppte lite gick det mycket bättre! Han var så fin. Jag vill vara så nogran men ibland blir det lite väl mycket. Idag var han super fin. Bytena bättre och mer lösgjord. I morgon ska tänderna kollas och botulism spruta ska ges! 

Gozan har varit så fin senaste veckarna! Idag var hon stoig när vi skulle upp till dressyrbanan. Mamma fick hjälpa mig. Hon dansade runt och stod på bakbenen. Helt sjukt hur stor och envis hon kan bli! Jag har jobbat mkt lösgörande och vägar ur MSV.c1. Idag red jag även igenom MSV.c1 det kändes riktigt bra. I morgon ska Gozan ut på äventyr! 

Igår och idag är Calle och Gozan badat så nu är dem rena och fina!! 

Nu ska jag hoppa i säng. Jag ska vara hos optikern 10.00 i morgon och så har jag fått lite sovmorgon. 

Vi hörs i morgon! 

Kram 


Shopping!

Nu har det shoppats lite igen! 

Mina föräldrar är helt underbara! Mamma ringer och frågar vad jag har för skostorlek och sen när dem hämtar upp mig i skolan för att jag glömt mitt busskort. Har de ett par vita converse med sig!! Jag vart så himla glad verkligen!

Vi åkte sedan till Mimmi och Pålle i Jakan som säljer begandade grejer och samt foder. Har aldrig varit där. Jag hittade två par Eskdron strykkappor för 300:- det kostar inte ens ett par samt ett par eskadron boots för 75 kr. Och sedan hitta vi ett helt par ny Back on track skydd för 400 kr. Värsta fyndet! 

Sedan kom vår underbar foderkille Kent med foder till mig. 4 säckar groov och 1 sport! Tusen tack! du gjorde min dag och räddad mig ett tag framöver! 

Nu ska jag hoppa i säng!
Kram Kram

Vilo dag!

Halloj! 

Idag har jag och nog många andra skrivit nationella i ett antal timmar. Jag är helt slut dessutom har jag inte sovit speciellt bra senaste nätterna, alltid så när det är varmt och innan kroppen har vant sig. Jag tror det gick ganska bra.
Idag har hästarna fått vila. Kakan har blivit longerad av pappa på dan, Gozan gått i skritten och Calle på promenad och så har alla fått betat.. När hästarna har vilodag passar jag på att rykta extra länge på dem, kanske klippa man osv. Man måste hela tiden lägga upp hur allt ska skötas. Det funkar riktigt bra! 

Ruben mår bra. Han har inte riktigt kommit in i flocken men idag stod han lite närmre. Det kommer nog bli bra att ha honom där nere! Han äter sig tjock och får vila!

I morgon är det träning på Calle. Jag börjar 12 så jag tänkte rida Gozan innan skolan, nörd som jag är..
Men nu ska jag hoppa in i duschen! 

Vi hörs 

Jenny

Sommar!

Halloj! 

Vilket väder vi haft idag! Helt underbart varmt och soligt! Dock ska jag klaga lite. Det är fruktansvärt varmt med stövlar och hjälm på sig! Men nu ska vi härdas och svettas! 

Hästarna var riktigt fina idag! Jag började med att rida Gozan idag. Värmde som vanligt och tog sedan upp henne i formen och satte rätt mycket tryck i henne. Jobbade lite trav slutor samt galopp slutor. Jag kände att energin tog slut fort i värmen så jag red 20-30 min bara. Men det kändes riktigt bra. Red som på en fyrkant där jag hela tiden jobbar med att vända henne för ytterskänklar och tygel. Så jag verkligen får tag på ytterbak och bogen. Denna övning har jag jobbat mycket på och det är en perfekt övning till lära dem galopp pirutter. Man ökar svårighetsgraden ju mindre fyrkant och destomer samling. Mycket bra övning! 

Calle kändes också riktigt fin idag. Kommit mer på bakbenen och bär sig själv. Jobbade mycket övergångar och tempoväxlingar. Han känns verkligen super trött nu i värmen. Men det fungerar. Hade lite samma tänk som på Gozan. Men jag vill inte pressa honom lika mycket nu i början. Och han behöver mera ork. 

Jag tar det väldigt lugnt nu i början när det är varmt, innan hästarna har vant sig ordentligt. Sedan kan man öka på träningen.
Nu längtar jag fruktansvärt efter en dusch och så hoppade mamma in.
Vi har även idag släppt Ruben på bete. Han var lite ensam nu när vi var uppe och kollade honom. Men han såg ändå ut att trivas. Lill killen han var så glad när vi släppte honom. Dock hade han massvis med myggbett nu! 

Hoppas ni haft en bra dag! 



Happy Horse!!

Happy Sunday!

Halloj! 

Usch jag känner mig verkligen gamal av att blivit kallad faster dessa två dagar. Men lite charmigt är det! 
Blir inte bättre av att jag somna på soffan när jag kom hem. 

Idag har småttingarna ridit på Kakan och Gozan. Så lycklig, dessutom skrittat över en bom på Kakan. Det är så sjukt att se hur hästarna verkligen tar till sig att det är barn som sitter på dom.
Jag har idag ridit på Gozan och Calle!
Gozan: Red på kandaret som jag inte gjort på väldigt länge. Hon var så fin verkligen! Jobbade på bra men hon var lite slö pga värmen. Jag jobbade lite trav öppnor och slutor. Samt i galopp. Jobbade förvända galoppen och enkla byten. Jag försökte rida precis som jag ska värma henne på en tävling och det här verkade funka riktigt bra. Jag värmde henne precis som vanligt innan. Lite lägre och i ett lugnt tempo i trav, stora spår och flytta undan för inner skänkeln. Samma i galopp med tempoväxlingar. För att sedan ta upp henne lite mer och med lite mera tryck i bakbenen. Hon tar det så himla bra nu utan att flyga rakt i luften. Det är ett kvitto på att jag kommit långt med henne. Det är roligt! Nu är även brunsten över och det är väldigt skönt! 

Calle: Idag fick lilla Calle bara jogga lite lång och låg på utebanan. Han tog det bra. Han är så fin och efter fredagens träning känner jag att jag hittat honom bättre i traven. Men jag känner att jag har hittat honom mycket bättre nu. På tisdag ska han få vila. Vi jobbar vidare med basic jobb och bara lära känna varandra. Nu börjar han stå stilla när jag hoppar upp. Det gick fort för honom. Han har alltid gått iväg när man ska hoppa upp. När jag var och provred hann jag knappt sätta foten i stigbygeln förns han gick iväg. Jag ser det inte som något negativt för det går ofta att träna bort och på Calle har det funkat. 

Det har varit en bra lång helg, synd att det är över! 
Nu ser vi fram över en till härlig vecka! I morgon går Ruben ut på lösdrift! 

Kram Kram

Det ska börjas i tid!

Barnvakt åt min brors barn idag och nu har det blivit tyst inne i mitt rum där dom sover. Skönt faktiskt att vara hemma ikväll. Jag är super trött och behöver verkligen få sova!

Min fråga är vart får småbarn all sin energi ifrån? Jag vet inte hur mycket dem har sprungit idag och dem var upp i varv till hundra nu när dem ska sova. Jag känner mig som en tant. Och det blir inte bättre av att dem kallar mig faster ;) Fast det är lite gulligt! :)

I morgon ska dem rida och jag har morgonfodring så vi ska släpa upp dem halv sju! Det kan bli spännande! 


Lördag!

Halloj! 

Idag var det en lång dag som började 7.00. Jag kom inte hem jätte sent igår men är ändå trött idag. 
Jag hade utsläpp som vanligt och skött om alla 4 hästar eftersom mamma jobbar hela helgen.

Jag började med att rida Calle;
Red ut på honom med Ewa-Lotta och han var så snäll vi klättrade och skrittade på en liten lång tur. Det var mysigt och jag tror att Calle tyckte det var skönt att komma ut.

Kakan; Jobb på utebanan. Väldigt mjuk och fin. Loss i båda sidorna och följsam för skänklarna. Jobbade lite skänelvikningar och tempoväxlingar i galopp. Mycket fin!

Gozan; Hon var en riktigt bitch. Jag skulle rida ut på henne. Skrittade på som vanligt sedan när jag vänder upp vid polostallet så tvär vänder hon och sedan ska hon inte alls gå ut i skogen. Försökte ta till allt, men inget hjälpte. Hon känner att jag blev mer och mer frustrerad. Så den sköna uteritten blev inte som tänkt. Hon fick galoppera lite på utebanan och sedan gick vi hem igen. Suck.. Nya tag i morgon. 

Nästa helg är det tävling på lejondal och Fågelbro. Dock har dem ändrat att det är inne och det ska bli super varmt!!! 

Nu somnar jag nog snart och här hemma är det fullt ös. Min brors barn är här.
Hoppas ni haft en bra dag. 
Kram

Härlig dag!!

Hej gott folk! 

Idag har vi tränat och gjort massor med hö-påsar! 
Jag har tränat båda hästarna idag och första träningen för Calle!

Gozan; var så himla fin verkligen! Mjuk och följsam, nu är det dags att göra film på henne. Dock måste jag ha hjälp eftersom jag inte har någon sladd till min kamera. Vi började med att jobba lite på volten. Lite övergångar. Sedan gick vi över att rida öppna volt sluta på långsidorna och sedan vända rakt upp i trav och göra två tempväxlingar på medellinjen sedan red jag varannan gång höger och varannan gång vänster. Perfekt övning för mig och Gozan! Hon blir liksidig och jag får tänka mycket! Hon gjorde det så himla fint. Sedan gick vi över i galopp och red lång galoppslutor och det var så himla roligt. Jag måste dock korta min läder för hon sätter mig lite i skiten i högerslutan då inte mina ben räcker till lite. Men hon fattar verkligen grejen på en gång. Så fin och MVG till hennes psyke idag! Alex klippte gräset precis vid dressyrbanan och hon vinkla inte ens på ena örat!
Calle; Han var lite upprörd så jag gick ner till dressyrbanan, han gillar inte skrittmaskinen. Han var fortfarande lite upprörd så Anna hoppade upp på honom först och han var så fin! Hon travade och skrittade lite och sedan hoppade jag upp. Vi tog det lite lugnt och red samma övning på honom fast utan öppnor och slutar. Jag känner att jag började känna honom bättre och hittade lite knappar. Så nu är det Calle som kommer få gå 2 gånger i veckan framöver bara för att jag ska få hjälp att hitta knapparna osv. Galoppen gick riktgit bra på honom idag och han var så fin. Kände att jag fick mera ytter sida och kunde samla bättre i galoppen. Nu i början är det väldigt basic och bara lära känna varandra! 

Det är lite dåligt med bilder eftersom jag inte har någon Iphone! 

Hoppas ni mår bra och nu är jag väldigt trött. Ska strax hoppa in i duschen och sedan träffa min gamla klass! Roligt värre! Men jag blir nog inte kvar länge jag är suuuuuper trött! 

Hoppas ni haft en bra dag! 

Kram Jenny 


Händelserik dag!

Hejsan! 

Denna dag började med sovmorgon! Hur underbart är inte det! Men det känns som dagen har varit väldigt lång. Men det har funkat bra. Jag red Calle innan lunch och det gick bra. Pappa skrittade av honom och det gick också bra. Jag jobbade mycker övergångar och han ska hålla bogarna på plats. I morgon ska Calle springa lektion för Anna för första gången vi får se hur det går. Hoppas på det bästa! :) Vi kommer behöva ha hjälp med att hitta varandra i traven.
Gozan var så himla fin idag. Plockade av gramanen och det gick riktigt bra. Gulliga Cattiz kom och sa att hon såg fin ut. Det är alltid roligt att få lite support och pepp! Det behövs i vardagen! Jobbade lite övergångar. Skritt pirutter och så övade vi på vår läxa som vi fått från Anna. Det gick bra hon fattar så himla fort. Hon kändes riktigt fin! 
Kakan red jag idag åt mamma. Hon var riktigt på trycket den gamla damen. Så jag jobbade mesta dels lösgörnade och galopperade ordentligt hon kändes så mjuk och fin verkligen. Hon vill så himla mycket. 

Idag har vi även hämtat hem Ruben! På tisdag får han gå ut med de andra hästarna! Han är värd det väldigt mycket! Han sprang in i trailern! 

I dagarna kommer ett inlägg om hur jag tycker man får en bra sists. Detta har jag fått önskemål om :) 



Välkommen killen!!



Gozan har siesta!



PUSS!!

Till Salu!

Säljer nu min hoppsadel!
Svart Jacson Nights.
Bom: Normal mot vid du kan byta bom på den själv
Knappt använd och mycket fint skick!
Pris: 7000:- 

Ring eller mejla mig om du är intresserad. [email protected] 0739306052


Stål kvinna?

1. Släppt ut hästar, mockat och fixat foder - Check
2. Skolan - Check
3. Pluggat - Check
4. Ätit middag - Check
5. Stallet igen. Ridit Calle de andra två vilade idag - Check
6. Sprungit - Check
Jag verkligen älskar mitt liv. Jag har saker att göra hela tiden och är inte en stund stilla. Ibland frågar jag mig själv hur jag orkar. Men jag tror faktiskt att allt går om man bara vill. Visst jag är inte alltid pigg och glad men jag har valt att leva på detta vis. Mamma trodde jag var galen som skulle gå ut och springa när jag kom hem. Men för att orka dagarna och rida alla hästar måste man vara stark själv.
Idag vilade Gozan och Kakan. Calle fick ridas och jag jobbade mycket övergångar och det hjälpte massor. Jag fick verkligen igenom honom idag. Men han blir klart trött snabbt. Men bara på dem här dagarna som jag har haft honom så har han blivit mycket mjukare. Det behövs bara styrka och kondis. Men han får massor med bra foder och rätt ridning så tror jag att det kommer bli super. Jag testade två galopp slutor och ett byte åt vardera håll och det gick riktigt bra faktiskt. Så roligt! Jag är så glad! 

I morgon ska jag till stallet på morgonen igen och ta ut hästar och fixa allt. Sen har jag Nationella i Engelska och sedan har jag bara en lektion och så slutar jag. Så det är en ganska skön dag.

Hoppas ni haft en bra dag!!


Värming av hästar!

Det finns säkert hur många sätt som helst och åsikter hur man värmer hästarna innan ett träningspass. 
Jag tycker det beror mycket på vad det är för häst. Gozan har jag alltid fått skritta mycket innan jag börjar värma henne ordentligt. Hellre mer noggrant och komma igenom kroppen innan man sätter press i dem. 
Jag gillar att jobba hästarna långa och låga utan att de går på bogarna. Så jag sedan kan jobba dem uppåt. Många hästar går först uppåt och sedan framåt. Jag vill ha tvärtom. Framåt först.

Jag klickade mig in på Hippson och hittade detta klipp: 


Storlek 36!

Halloj!
Nu har vi ridit klart! 

Gozan var så fin på markarbetet! Sprang över alla bommar! Duktig häst! Hon var lugn och i galoppen vart hon verkligen helt galen. 
Calle var lite trött idag. Han fick galoppera av sig ordentligt i stora ridhuset och han vart super trött. Men jag tog det lite lugnare idag. Han har inte riktigt kommit loss riktigt. I morgon tänkte jag sätta på gramanen för jag känner att han kör lite med mig. Han försöker lite. Men på ett snällt sätt. Bara jag får lite mer koll på honom. Skrutt häst. Han är så glad för att få jobba! 

I morse när jag var ner i stallet så hade jag på mig ett par ridbyxor som jag beställde för super länge sedan men inte kunnat haft dom. Det är storlek 36!! Jag har aldrig haft det på ridbyxor. Happy girl! Det är inte så att jag kämpar för att gå ner i vikt eller bli smalare. Jag äter rätt dålig och inte super nyttigt. Jag springer i och för sig regebundet men det är bara för att hålla kondisen uppe. 

Vi hade fystester idag. Cooper och styrketest. Jag vart chockad över hur bra det faktiskt var..
Nu ska jag hoppa i duschen.
Kram

Hemkommen!

Hemkommen från skolan!
Ska slänga i mig lite blodpudding och sedan bär det av till stallet. Där jag redan varit en gång idag. Mockat och fixat allt. 

Idag ska Gozan springa markarbete och så ska jag rida Calle en sväng. 

Vi hörs senare! 



Härlig dag!!

Hej Allihopa!

Då har Calle hittat hem lite mera. Rullat sig gossigt i leran. Ridit sin andra tur i lilla ridhuset och skrittat ut en sväng. Inspekterat polohästarna, stora ridhuset och stora utebanan och resultatet av det är COOL LUGN! Jag är så uppe i varv för jag har aldrig haft en sådan lugn häst som inte bryr sig och går överallt det är hur underbart som helst. Gozan är bättre men det går inte att skritta avslappnat på henne. 

Hon är där i emot helt underbar att rida just nu. Så avspänd och lösgjord. Jobbade lite lösgörande idag tills dom skulle spela polo på utebanan i morgon ska vi rida markarbete igen. Super kul. 

Jag är så fantastiskt glad och lycklig. Dock är jag lite trött just nu så jag ska snart hoppa i säng. Det har varit mycket spänningar denna vecka. 

Jag har fixat alla papper med alla hästar hemma och pass. När alla ska vaccineras osv. Det är mycket att hålla reda på.

På torsdag hämtar vi även hem Ruben. Spännande spännande. 


Välkommen!

Halloj alla ni som läser min blogg! 

Det har hänt mycket här i mitt liv. I torsdag besiktade hästen som jag provred förra helgen. 
Vi hade inte tid förns kl. 19 så jag fick gå och va nervös hela kvällen. När Erik ringde mig dunkade hjärtat hårt. Först lät han lite sänkt, men sen kom det att det hade gått väldigt bra. Han hörde nog hur jag andades ut. Han var helt UA på både röntgen och besiktning. Hur coolt är inte det på en 15 årig häst? 

Jag vart så glad att jag hoppade upp och ner i köket. Vi bestämde att vi skulle hämta honom redan på fredagen. Erik har fött upp honom själv och därför är var det lite jobbigt för honom. 

Carthago är nu hemma på stäket. Vi hämtade honom igår och han stod stilla hela tiden i trailern. 
Calle är född 1997 e. Cairo- Nebraska. Utb St geroge och gör lite piaff och passage. Super snäll!
Han har tävlat en del och är inte tittig på tävling. 

Idag red vi första gången och det gick bra. Han behöver bygga lite muskler och få upp sin kondis lite. Men det började vi med idag. Det kommer nog bli bra när han är tillbaka. Han tyckte det var lite läskigt att spola fötterna och skrittmaskinen såg väldigt konstig ut. 

Gozan verkligen briljerade i ridhuset idag. Hon var så fin och lösgjord. Bästa Sandra red ut på henne igår och det märks när det är gjort! På måndag får hon nog gå markarbete igen. Dock om det är i stora blir det nog bara en liten kortis. Jag jobbade övergångar, tempoväxlingar, lite öppnor och slutor och att jag ska få tag på den där förbaskade ytter bogen i höger varvet. Jag håller för mycket i höger tygeln och böjer henne för mycket då blir det automatiskt att ytterbogen åker ut. Jag jobbar mycket med att ställa henne utåt och sedan inåt igen. Det hjälper mycket.
Fina hästar! <3


Det nya undervärket! 


Nervös!

Halloj! 

Hoppas ni mår bra! Jag är super trött. Om jag berättar hur länge jag satt uppe igår och pluggade kommer ni tro att jag är galen! Så vi hoppar över den biten. 

Gozan var super fin på träningen idag. Vi började med att jobba lite skänkelvikningar och sluter. Och sedan övergångar och tempoväxlingar. Hon är super fin just nu. Det är så roligt! Riktigt mjuk i kroppen och helt underbar.
Och pigg och glad dessutom. 

Kakan fick massage idag och det tyckte hon var riktigt skönt! Hon stod och gäspade hela tiden efteråt!

I morgon håller alla tummarna, då ska det bli besiktning av häst! 19.00 gäller! 



Många bilder på Ruben blir det!!

Plugg plugg

Plugg plugg och åter plugg. Undra när man kommer få en ledig dag. Fast jag ska inte klaga snart är det sommarlov. Kom hem rätt sent från stallet. Eller det beror på hur man ser på saken. Så nu blir det mindre sovtimmar i natt, men som sagt jag ska inte klaga. Jag vart grymt glad när jag fick reda på vad jag hade för betyg i matte och även att jag låg på bra betyg i spanska. Vart dock inte nöjd med Historia uppgiften. Framförallt inte kommentarena han skrev, det kändes sådär. Men så tänkte jag efter, det var faktiskt ett C jag fick alltså ett VG om man ska tänka gamla banor. Men jag är fortfarande inte nöjd. 

Jag har friska och glada hästar i alla fall. Gozan hade vilodag och när jag kommer med höpåsarna står hon och käkar upp sin box. Hon måste ju återhämta sina muskler!! Hon fick gå i skritten en gång till och lite halm så var hon nöjd. I morgon får hon springa träning för Anna! 

Kakan är turbo- Kakan. 19 år gamal och humör som jag vet inte vad. Idag travade hon så fint så det fälldes några tårar. Jäklar vilken energi. Oj, jag är nog rätt skadad när jag börjar gråta av att min gamla häst travar fint.. 
Men hon är så jäkla rolig att rida på när hon är på rätt sida. Fina häst! Snart har hon också sommarlov. Avmaskad är hon idag också. 

Torsdag känns väldigt långt bort och jag hoppas verkligen att det går vägen!
Nu måste jag fortsätta plugget! Redovisning i morgon och prov på fredag! 

Kram 



Snart kommer uffot hem!! <3

Sovmorgon!

God morgon! 

Sovmorgon var det här! Jag börjar 10.10 med muntligt nationella i spanska. Tjohoo vad kul.. 
Jag håller på att planera in en program ridning. Men det slår aldrig fel att domare man vill ha kan inte.
Men det löser sig nog.

Idag har Gozan vilodag. Hon går i skritten och jag skrittar kanske ut på henne en sväng. Får se. Jag slutar ju sent. 
Jag vill bara att det ska bli torsdag!!!!


Och 17 maj kommer denna sötnos hem!!!


Linimentat!

Nu är både jag och hästen linimentade! Jag vart verkligen jätte trött i kroppen av markarbetet. 
På hästarna använder jag;




Den utan karanes!!


Till mig själv använder jag Aloe vera heat lotion! Underbart!! 


Markarbete!

Halloj! 

Idag var det markarbete för Stina. Ojoj i morgon kommer hon nog ha lite träningsvärk. Det var länge sedan vi var med nu. Men gud så skoj det är. Hon tycker verkligen det är jätte läskigt i början men sen lossnar det. 
Duktiga Gozan!
På torsdag är det besiktnings som gäller för hästen som jag var och provred i lördags. Nu kändes det plötsligt väldigt långt till torsdag!! Han ska inte besiktigas förns 19.00 så det kommer vara en lång dag. 

Jag har varit utan Iphonen hela dagen. När jag loggade in på datorn hade jag 13 uppdateringar på facebook och ett antal mejl. Man blir lite låst. Men det är rätt skönt fakiskt. Det ända jag är lite låst med är att jag saknar min musik!! Men jag överlever nog. 

Vi har haft värsta måndags middagen här. Grillat med klyftpotatis. Bea och BBQ sås. Och efterrätt med glass och jordgubbar.. Mums!!

Hoppas ni har haft en bra start på veckan!! 
Kram 



Eftersom jag inte har någon kamera på den mobilen jag har nu bjuder vi på lite gamla bilder!
Här är en jätte gamal bild från ridskolan. Det är en juldressyr tror jag på hästen Hipsi som numera springer på dem eviga gröna ängarna!!

Söndag!

Då var denna helg över. Jag har hunnit med ganska mycket idag. 

Morgonfordring stod på schemat då en tjej i stallet sålt det till mig. Alla hästar ute var det mockning och allt som hör där till. Papa höll på att fixa i stallet så jag gick runt och gjorde mest ingenting. Rätt onödigt egentligen. Precis innan lunch åkte vi upp till Anna och visade filmen. Jag hade redan bestämt mig men jag ville bara höra från proffset sida också. Nu blir det besiktning och röntgen.
Gozan kändes jätte mjuk och fin idag. Lite tröttare än igår. Jobbade mest lösgörande och böja och bända. Mycket volter och att hon ska ha lika mycket vikt på alla fyra ben i volter och böjda spår. Hon blir mer och mer böjlig och orkar mer och mer på rätt sätt. Duktiga Gozan!

Kakan kändes fin. Hon är väldigt tjock bara. Och snart ska hon ut på bete i några veckor. Lill skruttan. Jobbade lösgörande och hon får lulla runt i sitt egna tempo. Lite slutor och skänkelvikningar. Mest bara ställa åt olika håll och byta varv ofta. 

Ikväll har det varit grillning här hemma. Jo jag är utan min kära Iphone så det blir dåligt med bilder nu. Jag har en stenålders telefon utan kamera som vi köpte billigt på Elgiganten. Jag har flera här hemma men många är låsta till Tele2 och jag har Telenor nu. Men den är inlämnad i alla fall. 

I morgon är det markarbete för Gozan. Vi ska var ute och det var super länge sedan vi var med på det.

Kram 



Jag är kär!

Halloj! 

Nu har vi varit och provridit. Jag hade inget batteri på min lilla Iphone så jag fick vänta med att blogga tills jag kom hem. Jag börjar med att berätta lite om hästen. 

Valack född 1997. Han är utbildad till St george. Men gör även lite piaff och passage. Han är stört säker på tävling och älskar att jobba. Han har nu varit hos en tjej som inte är så duktig på att rida. Så han är lite ont om muskler. Men med rätt mat och ridning så musklar han upp sig. 
Jag är kär, behöver jag säga mer? 
Fantastiskt rolig häst att rida när han lossnade och blev mer lösgjord. Det är en häst jag kan ha riktigt roligt med.  Jag vet att det behövs lite jobb på den. Men den är så säker på sina saker så jag kommer kunna tävla MSV på den i morgon. Killen som säljer den har fött upp den själv så han kan den utan och innan till och är super noga med vart han kommer. Han kunde abosolut sälja till oss sa han! Det är skönt att höra!

Jag ska visa filmen för Anna i morgon och jag håller verkligen tummarna på att den kommer på igenom om vi besiktigar den. Eller det kommer vi nog att göra. Jag ska ringa till honom i morgon kväll.

Jag är stört säker denna gång!!



Ute på äventyr... Igen

Halloj!

Idag har hästarna sprungit fint. Jag vet inte vad som hänt med Gozan. Hon har en sådan framåtbjudning och jag får säga pro hela tiden. Hon har fått riktigt fina bakben i galoppen. Det är riktigt nice!

Jag red Kakan idag för mamma sa att hon hade varit dum mot mamma i veckan. Tror hon varit lite brunstig. Men hon kändes mjuk och fin. Jobbade bara lösgörande 20-30min.

Underbart att rida fina hästar!
Nu sitter jag i bilen påväg till örebro för provridning. Det börjar närma sig 10-12 hästar jag provridit nu. Varv en är besiktigad men ej gått igenom.
Den vi är påväg mot nu är en riktig god bit. Håll tummarna nu!!

Kram Jenny


Roligt klipp!

Denna gjorde verkligen min samhällslektion idag! Jag höll på att trilla av stolen! 



Artikel från Hippson!

Jag gillar denna skarpt! 

När Stefan Jansson höll clinic i Varberg instruerade han ekipage på olika nivåer. Här drillas ridskoleeleven Britta Antonér på Eilert.
Bild 1 av 8

Stefan Jansson: Se förtjänsterna – släpp problemen

Om du vill att ridningen ska ske i samspel med hästen kan du inte slarva med grunderna. Gas, broms och styrning måste fungera, oavsett vilken dressyrklass du rider. 
- Fastna inte i det som du och hästen har svårt för, börja alltid med det som är enkelt, säger Stefan Jansson, Grand Prix-ryttare och B-tränare i dressyr.

Text och foto: Ida Röök 

Budskapet var tydligt när Stefan Jansson höll clinic på Varbergs Ridklubb för en tid sedan. Det är grunderna som måste fungera för att hästen ska förstå uppgiften.
- Gas, broms och styrning är grundläggande och självklara saker att jobba med. Med erfarenhet kommer insikterna och det spelar ingen roll vilken nivå du rider på. Fungerar inte grunderna kan du inte bli ett med hästen, säger han.
Stefan rider på Grand Prix-nivå och är en av många framgångsrika ryttare som ingår i Knytkalaset. Det är en träningsmodell för ryttare på den allra högsta nivån - Kyra Kyrklund, Jan Brink och Åke Björsell är personerna bakom Knytkalaset, som startade 1998.
- Det är en oerhörd inspiration att få träffa de andra ryttarna och att träna för Kyra en gång i månaden. Det ger "inputs" som man inte kan få någon annanstans, säger han.

Ett förfinat system
För honom handlar det om att hela tiden förfina hjälperna. En unghäst kan behöva ett större tygeltag för att förstå sin uppgift, medan en äldre häst inte alls kräver samma tydlighet. 
- Många tävlingsryttare är oerhört ambitiösa och vill se resultat direkt. Då blir det lätt så att man slarvar med grunderna, men för att kunna göra en piaff eller en passage måste styrning, gas och broms sitta - precis som när du rider på en volt i balans. Det är ingen skillnad, mer än att man har förfinat systemet och systematiskt har ökat svårighetsgraden för hästen så att den blir känsligare och känsligare, säger Stefan.
Ekipagen som rider på clinicen i Varberg ligger på olika utbildningsnivå. Det är tre ridskoleryttare, två ridinstruktörer och så en dressyrelev som tränar för att starta på MsvC på sin häst. Alla instrueras de på samma sätt av Stefan Jansson.
Under framridningen ska tempot ökas och minskas, de ska rida olika vägar och hela tiden göra hästen intresserad och engagerad.
- Rid inte i samma tempo hela tiden. En trav kan ridas på hur många sätt som helst. Se till att hästen hela tiden är med dig och lyssnar på nästa signal. Variera formen på hästen, den kan gå lite djupare och sedan lite högre. Se formen som hästens arbetsställning - även den ska varieras, säger Stefan.

Börja inte med det svåra

Han menar att det är viktigt att börja med det som ryttaren och hästen känner sig säkra på. Annars kan man lätt fastna i problemen och det kan skapas en ond cirkel som är svår att ta sig ur.
- När det gäller gångarterna är det bäst att börja med den gångart som hästen är mest bekväm med och i det varv som den går bäst. Sedan är det självklart så att man inte bara ska träna på det som är bra, man måste ta tag i problemen också. Men många fastnar exempelvis i det där varvet där hästen inte riktigt går att forma. Om man dag efter dag arbetar på det sättet bryts självförtroendet ner hos både häst och ryttare, säger Stefan.

Repetera och följ upp
Många ryttare glömmer bort att följa upp om hästen faktiskt gör det de ber den om.
- Att bara sitta och klämma med benen och be hästen att gå fram fungerar inte, du måste se till att dina hjälper får det svar du ber om. Om hästen inte går fram för skänkeln måste du förfina hjälperna. Hästen förstår inte vad den ska göra om den har ett konstant tryck från skänkeln. Det är din uppgift som ryttare att se till att följa upp dina kommandon, och att konsekvent repetera dem när hästen har förstått sin uppgift, säger Stefan.
Inställningen till ridningen och hästen har stor betydelse. Det är inte alltid man är på topp själv, man kanske har haft en stressig dag på jobbet eller känner sig lite sjuk. Men din egen dagsform ska inte få gå ut över hästen.
- Om du inte har förmågan att släppa allt runtomkring när du sitter upp på hästen kanske det är bättre att strunta i att rida dressyr den dagen. Skritta ut i stället. Kom ihåg att hästen inte har stått och tänkt hela dagen på hur den inte ska fatta galopp i balans eller hur den inte ska komma igenom i vänstersidan...

Variera takt och tempo
De tre ridskoleeleverna Britta Antonér, Pia Nilsson och Inga Jacobsson rider enkla vägar med serpentiner, snett igenom och sedan in på stora mittvolten. Hela tiden varierar de tempot med förhållningar och med mer tryck framåt, de ser till att hästen är engagerad och intresserad och de fokuserar även på sin egen sits och inverkan. 
- Det är lätt att man sitter och tänker på annat under ridpasset. Att det får gå fem varv utan att hästen har fått en ny uppgift. Då tappar den intresse och engagemang. Det är du som ryttare som bär ansvaret för att hästen hela tiden är med på uppgiften, säger Stefan Jansson.
Även under skrittpausen ska hästen lyssna på vad ryttaren ber den om.
- Skritt är en vilosam gångart, så hästen kan pusta ut även om du inte släpper allt. Håll kvar lite på tygeln och be den om olika tempo i skritten, rid serpentiner och flytta den något steg undan för skänkeln. Annars blir det lätt så att ni måste "börja om" när du tar tyglarna efter pausen, menar han.
De båda ridlärarna Jennifer Arvehell och Johanna Wigermo rider öppnor på långsidorna.
- När du tränar måste det inte vara perfekt. Tänk i stället att det är viktigt att hästen bjuder framåt och att den behåller den böjning som du ber den om. Sysselsätt hästen även när du rider skolor - variera tempo, ställning och form. På så sätt blir den smidigare och mer ridbar. Men begär inte mer än vad hästen klarar av, blir den spänd får du backa tillbaka ett steg, säger Stefan.

Se till dig själv om något inte stämmer
Sist ut i ridhuset är Linn Albertsson. Hon är elev hos Stefan Jansson och tävlar på LA-nivå. Nu ska hon och valacken Sallymon satsa på att tävla MsvC, vilket gör att svårighetsgraden även på träning ökar. 
På stora mittvolten visar hon hur galopparbetet kan varieras, genom att gå in på en tiometersvolt inuti volten. Till att börja med ska hästen gå i samma galopp som på den stora volten. Men så småningom kräver Linn att Sallymon kortar sig rejält.
- Vi sätter lite mer press genom att be om kortare galoppsprång på den lilla volten. Då måste hästen samla sig mer och belasta bakbenen på ett annat sätt, säger Stefan.
Linn rider sedan ut på den stora volten och låter hästen galoppera på i ett friskare tempo igen.
Hon visar också en riktigt fin förvänd galopp.
- Det är vanligt att ryttaren sitter och väntar på att hästen ska bryta av när den går i förvänd galopp. Att man lite hoppas-hoppas på att det ska gå, och slutar rida. Stötta hästen framåt i stället, säger Stefan.
När kvällen på Kvarnagården i Varberg lider mot sitt slut har hans budskap blivit allt mer tydligt.
- Var ödmjuk inför hästen och dess beteende. Se till dig själv i första hand om det är något som inte fungerar. Du måste göra rätt för att hästen ska förstå vad du menar, förklarar Stefan.



PAUS!!!

Jag måste stanna till och andas. Jag är så fruktansvärt arg. Trött på alla egoistiska människor och framförallt alla arga och sura personer som bara tänker på sig själva! 
Jag behöver bara stanna och andas i några sekunder. Eller egentligen insolera mig från omvärlden. Jag vill inte veta av onödigt tjafs eller skit snack. Det värsta är i allt detta är att jag blir egoistisk själv när jag hamnar här. Men jag erkänner det i alla fall. Usch vad det går energi till allt detta nu har jag världens huvudvärk som omvandlas till migrän. Hoppas det är bättre i morgon. Kvällens planer förstördes också. Dagen började bra men nu stryker vi ett sträck... 

God natt 



Soliga dagar!

Halloj! 

Torsdag idag och i morgon är det fredag. Helgen kom fort denna vecka eftersom det var ledigt måndag och tisdag. Härligt!

Nationella gick bra idag. Det kändes som det i alla fall. 
Träningen på Gozan gick riktigt bra idag. Så roligt verkligen. Jag kan ta förhållning på ytter samtidigt som jag driver på henne. Förut stannade hon bara nu får jag den respons jag vill ha. Hon börjar få riktigt fina bakben i galoppen. Hon är riktigt laddad och rolig att rida. Hon är ett litet busfrö. 
Planen är att Gozan ska få vila i morgon och på lördag ska hon få gå över lite bommar. Stärka bakbenen lite och få tänka på lite annat. 

Kakan är på ett jäkla humör just nu. Jag hade inte riktigt tiden till att kolla när mamma red. Får se hur hon är i morgon. Idag red jag ponnyn igen. Jag glömmer alltid bort vad den heter, det är lite pinsamt. Men den var lite busig. Nu är det 2 veckor sen jag red den och det känns verkligen att den har börjat bli mer stark. Den är kaxigare och orkar jobba mer. Det är roligt! 

Idag har jag fått bondbränna!! Bara av att jag suttit ute i solen vid skolan, det är en bra början på sommaren det!!
Jag har även syndat idag från mitt nyttiga liv. Men men i morgon får vi ut och springa om vi hinner! :) 



Tummen upp för det!!

Provridning

God morgon!

Jag hade en sån jäkla migrän igår när jag kom hem så jag orkade inte blogga.

Jag provred en valack född 2003 den var bara 165 cm i mankhöjd. En söt liten häst. Det var en chock att se den i stallet för den var SÅ tunn. Nästan inga muskler eller mage. Den behövde verkligen ha mer styrka och träning. Jag måste tänka över den här hästen lite mer och reflektera över filmen och hästen.

På lördag ska jag åka till Örebro och provrida en riktig läromästare. Den är lite äldre men jag tycker faktiskt inte det gör något.

Nu ska jag ha nationella i Engelska. Och ikväll blir det träning för Anna på bästa Gozan.

Kram kram


Kort vecka!

God morgon!

Nu har vi varit dåliga på att blogga... Ändå har det varit lång helg nu.
Gozan is back. Jag red för Anna i måndags och hon var så fin verkligen. Mjuk och lyhörd. Vi tar det fortfarande lite lugnt. Igår fick hon galoppera på utebanan. Hon var super pigg och stark.. Gozan har fått sitt nya jag.. Det finns inget stopp i henne. Tanken var att jag skulle tävlat till helgen på Livdragonerna. Men eftersom hon inte varit igång så länge så känns det inge bra att åka och tävla i 3 dagar. Jag vill att det ska vara bra. 

Men ikväll ska jag åka och provrida en häst i Norrtälje. Mer info kommer efteråt! :) 

Ha en underbar solig dag!
Kram Kram